Studeranderabatt

Så här söker du lokal eller förråd hos oss

Övernattningsrum

Hyra lokal av Hyresgästföreningen

Så här söker du bilplats

Säkerhet

Så här söker du lägenhet

Kundundersökning

Hyra

Hemförsäkring

Falköpings Hyresbostäder erbjuder studentbostäder för studerande på högskola eller Lärcenter i Falköping. Vi erbjuder studerande rabatt mot uppvisande av studieintyg. Lägenheterna med studeranderabatt ligger på Wetterlinsgatan, Dotorpsgatan 55–57, Grönelundsgatan 6–8 samt Åttagårdsgatan 2.

Du som är intresserad behöver registrera dig i vår bostadskö samt uppfylla kriterierna i vår uthyrningspolicy.

För mer info kontakta oss på info@hyresbo.se eller på telefon 0515- 88 75 50.

För att du ska kunna söka lokal eller förråd måste du vara registrerad i vår kö. När du är registrerad krävs att du själv är aktiv och anmäler intresse när det dyker upp en ledig lokal eller ett ledigt förråd som du är intresserad av. Din plats i kön till det lediga objektet beror på vilka andra som sökt samma lokal/förråd och hur många köpoäng de har.

Så här ställer du dig i kö:
Logga in på Mina Sidor (hyresbo.se) och aktivera dig som sökande för lokal. För att behålla din plats i vårt kösystem måste du logga in en gång om året. I annat fall kommer din sökandeprofil att rensas ur vårt system enligt GDPR. Du som har registrerat en aktuell e-postadress eller ett aktuellt mobilnummer kommer att få en påminnelse när inloggning krävs några andra påminnelser kommer inte att skickas ut. Tänk på att du ansvarar för att de kontaktuppgifter som lämnas är korrekta och att de uppdateras om information ändras.

Så här går det till när ett lokal/förråd blir ledigt:
1. Lokalen/förrådet publiceras på vår hemsida. Under denna tid kan du anmäla intresse.
2. När anmälningstiden gått ut går vi igenom intresseanmälningarna. Den med högst köpoäng får ett erbjudande.
3. Efter erbjudande meddelar du oss via Mina Sidor eller telefon om du tackar ja eller nej till lokalen. Om svar uteblir tolkas det som ett nej.

Är du den med högst köpoäng som fått ett erbjudande och uppfyller vår uthyrningspolicy upprättas ett hyreskontrakt. Efter detta nollställs köpoängen för lokal.

Bor du på Diamanten, Plåtslagaren 19 eller Plåtslagaren 38?
Då har du möjlighet att boka övernattningsrummet när du får besök.

Övernattningsrummet Plåtslagaren 19 har bäddplats för 4 personer samt tillgång till badrum med dusch. Detta får även våra hyresgäster på Plåtslagaren 38 nyttja.

På Diamanten har övernattningsrummet bäddplats för 5 personer samt tillgång till badrum med dusch, samlingslokal med sittplats för 18+3 personer och kök.

Vi tillhandahåller täcken och kuddar men gästen tillhandahåller egna sänglinnen, handdukar och toalettpapper.

Boka övernattningsrum

 • Detta gör du enklast genom att använda trapphustavlan i entrén, logga in genom att hålla upp din nyckel eller tagg.
 • Det går att boka 62 dagar framåt i tiden och hyrestiden är max 4 sammanhängande dygn.
 • Hyran för övernattningsrummet är per dygn. Kostnaden debiteras på nästkommande hyresutskick.
  Plåtslagaren 200kr/dygn och Diamanten 300kr/dygn då även samlingslokalen med kök ingår.
 • Tillträde till övernattningsrummet sker från klockan 12.00 första hyresdagen. Taggen på din lägenhetsnyckel används för att komma in i övernattningsrummet när du bokat.
 • Utcheckning sker senast klockan 12.00 sista hyresdagen.
 • Allmänt rådande regler för boende i hyresrätt gäller även för övernattningsrummet. Du som hyresgäst ansvarar för att ordningsreglerna följs under din gästs vistelse.
 • Det är hyresgästen som ansvarar för att övernattningsrummet städas till nästkommande hyresgäst. I övernattningsrummet finns städartiklar. Bristfällig städning debiteras.
 • Ej nyttjad bokning debiteras.
 • Avbokning senast 48 timmar innan påbörjad bokning.

Välkommen att hyra övernattningsrum till dina gäster!

Våra lokaler är avsedda för våra hyresgäster. Nu kan du boka våra kvarterslokaler som Hyresbostäder tillhandahåller i samarbete med Hyresgästföreningen.

Lokalerna bokas genom Hyresgästföreningens kontaktpersoner:

Område Wetterlin & Område Gumsen – Yvonne Ekh, 070-77 88 559, Måndagar & Tisdagar 16-19 (minst en vecka i förväg)

Område Bergsliden – Susanne Persson-Blomvik, 076-92 11 731, Måndagar & Tisdagar 16-19 (minst en vecka i förväg)

Område Stenstorp – Björn Arlenborg, 0760-442156

Hyresgästföreningen anordnar även egna aktiviteter för de boende i områdena.
Inbjudan sker via brev eller information i trapphuset, håll utkik.

Att tänka på vid lån av lokal

 • Du måste vara 20 år och ha ett giltigt kontrakt hos Hyresbostäder och uppvisa legitimation.
 • Ansvarar för att inventarier, utrustning samt att lokalen är iordningställd, städad och låst efter användning. Om detta inte uppfylls kan du komma att bli ersättningsskyldig.
 • Som alltid är det inte tillåtet att tex. spela hög musik och föra oväsen.
  Det är alltså sunt förnuft och hänsyn som gäller.
 • Lokalen får endast användas till aktiviteter, inte till försäljning, eller i politiska och religiösa sammanhang.
 • Dörrar och gångar får ej blockeras.
 • Missköter man detta får man INTE låna lokalen igen.
 • Nyckel lånas av kontaktperson för lokalen och ett avtal gällande lokal undertecknas tillsammans med kontaktpersonen.

Hos Hyresbostäder kan du hyra bilplats. Vi har både garageplatser och parkeringsplatser utomhus.

Garage: Under rubriken ”Sök ledigt” på vår hemsida kan du se kategorierna ”Fordonplats” som endast är till för våra hyresgäster, och ”Fordonplats publik” som är tillgängliga för alla. För att du ska kunna söka garageplats måste du vara aktiverad som sökande i vår fordonsplatskö. Garageplatser publiceras som fordonsplats på vår hemsida och där gör di din intresseanmälan.

P-plats utomhus: Endast för våra hyresgäster. Kontakta oss på mail eller telefon, eller besök vårt kontor på Dotorpsgatan 53 i Falköping för att få veta vad som finns tillgängligt.

Så här ställer du dig i kö

Logga in på Mina Sidor (hyresbo.se) och aktivera dig som sökande för fordonsplats.

För att behålla din plats i vårt kösystem måste du logga in på Mina Sidor en gång om året. I annat fall kommer din sökandeprofil att rensas ur vårt system enligt GDPR. Du som har registrerat en aktuell e-postadress eller ett aktuellt mobilnummer kommer att få en påminnelse när inloggning krävs några andra påminnelser kommer inte att skickas ut.

Så här går det till när en Fordonsplats blir ledig

 1.  Fordonsplatsen (garage) publiceras på vår hemsida. Under denna tid kan du anmäla intresse.
 2.  När anmälningstiden gått ut går vi igenom intresseanmälningarna. Den med högst köpoäng får ett erbjudande.
 3.  Efter erbjudande meddelar du oss eller via Mina Sidor om du tackar ja eller nej till bilplatsen. Om svar uteblir tolkas det som ett nej.
 4.  Är du den med högst köpoäng som fått ett erbjudande och uppfyller vår uthyrningspolicy upprättas ett hyreskontrakt. Efter detta nollställs köpoängen för fordonsplats.

Observera att du själv måste vara aktiv och anmäla intresse när det dyker upp en ledig bilplats som du är intresserad av.
Vad din plats blir i kön till den lediga bilplatsen beror på vilka andra som sökt samma bilplats och hur lång kötid de samlat på sig.

Tänk på att du ansvarar för att de uppgifter som lämnas är korrekta och att de uppdateras om information ändras.

 

Din säkerhet vid brand

Du har garanterat minst en brandvarnare i ditt hem. Skulle du ändå sakna brandvarnare kontaktar du våra fastighetsskötare så kommer vi och monterar en åt dig. Det är du som hyresgäst som ansvarar för att brandvarnaren fungerar. Tänk därför på att testa din brandvarnare med jämna mellanrum. När batteriet i brandvarnaren är på väg att ta slut ger den från sig korta pipljud. Då plockar du bara ner den och byter till nytt batteri eller kontaktar din fastighetsskötare.

Om brand skulle bryta ut är det väldigt viktigt att trapphus, loftgångar och källarkorridorer är fria och går snabbt ta sig fram genom. Dels för att ni som bor i huset ska kunna ta er ut snabbt, men också för att räddningstjänst och ambulanspersonal ska kunna ta sig in. Därför är det inte tillåtet att förvara saker som exempelvis barnvagnar, cyklar, skor och leksaker i dessa allmänna utrymmen. De kan dessutom fatta eld och orsaka allvarliga skador.

Om brand uppstår;

*Ring 112
*Rädda folk i fara
*Försök släcka om du har en brandsläckare, men ta inga onödiga risker
*Om rummet fylls med rök, kryp under röken
*Stäng dörren till det utrymme där det brinner

Brinner det i trapphuset bör du stanna kvar i din lägenhet. Om det är rök i trapphuset ska du aldrig gå ut där. Röken sprider sig snabbt och är dödlig.

Vi gör regelbundna brandskyddsrundor där vi bland annat kontrollerar att det inte står saker i vägen, och vi uppskattar även om du som hyresgäst tänker på detta. Många bränder uppstår på grund av kvarglömda levande ljus, elfel eller överhettning av olika slag och många av fallen hade kunnat förebyggas.

Se gärna filmen här om hur du själv kan förebygga brand.

Skador i lägenheten

Det är viktigt att du anmäler skador så snabbt som möjligt. Om du misstänker att ditt hem har en fukt- eller vattenskada är det bråttom att åtgärda eftersom skadan kan spridas i fastigheten. Ju snabbare vi kan åtgärda felet desto mindre är risken att vi måste bryta upp väggar och golv för att få ordning på skadan.

För att du ska ha möjlighet att få en lägenhet eller byta lägenhet hos oss är det viktigt att du registrerar dig i vår bostadskö, det gör du på Mina Sidor (hyresbo.se)
Du behöver logga in en gång om året för att stå kvar i bostadskön. Vid byte av bostad hos oss måste du ha bott ett år i din lägenhet innan det går att söka en ny. Alla över 16 år kan registrera sig som sökande hos Hyresbostäder men du måste vara 18 år för att teckna kontrakt.

Observera att du själv måste vara aktiv och anmäla intresse när det dyker upp en ledig lägenhet som du är intresserad av. Se våra lediga lägenheter på Mina Sidor (hyresbo.se)
Vilken plats du får i kön till den lediga lägenheten beror på hur många andra personer som sökt samma lägenhet och hur många köpoäng de samlat.

Från den dag du registrerar dig som sökande hos Hyresbostäder börjar du samla poäng. Du får en poäng för varje dag i kö. Köpoängen är personliga och kan ej överlåtas. Glöm inte att tänka långsiktigt. Du kanske inte alls har något behov av en ny lägenhet här och nu, men om 2-3 år kan situationen vara annorlunda.

Tänk på att du ansvarar för att de uppgifter som lämnas är korrekta och att de uppdateras om information ändras.

Så här ställer du dig i kö

Är du inte hyresgäst hos oss idag behöver du göra en registrering. Detta görs via Mina Sidor (hyresbo.se)
Om du är hyresgäst hos oss idag kan du enkelt logga in på samma sätt och aktivera dig som sökande.

För att behålla din plats i vårt kösystem måste du logga in en gång om året. I annat fall kommer din sökandeprofil att rensas ur vårt system enligt dataskyddsförordningen (GDPR). Du som har registrerat en aktuell e-postadress eller ett aktuellt mobilnummer kommer att få en påminnelse när inloggning krävs några andra påminnelser kommer inte att skickas ut.

Alla sökande kan välja att starta en sökprenumeration. Med en sökprenumeration innebär det att vi kommer informera dig via e-post om det publicerats en lägenhet i det området eller i den storlek du meddelat att du är intresserad av.
Kriterierna lägger du själv in via Mina Sidor. Observera att en prenumeration inte automatiskt anmäler intresse för lägenheten, det är endast information.

Så här går det till när en lägenhet blir ledig

1. Lägenheten publiceras på vår hemsida under 5-7 dagar.

2. Under denna tid kan du anmäla intresse för lägenheten (Du kan anmäla intresse för max fem lägenheter i taget).
Tänk på att endast anmäla intresse på lägenheter du är intresserad av.

3. När anmälningstiden gått ut går vi igenom intresseanmälningarna. Den/de med högst köpoäng (1-5 personer) får ett erbjudande om visning. Föranmälan till visning krävs, kontakta oss efter att du fått erbjudandet och meddela. Du kan se dina erbjudanden på Mina Sidor. Om du anmält dig till visning men får förhinder måste du kontakta oss snarast. Om du uteblir två gånger från visningar som du anmält dig till, utan att ha meddelat förhinder, blir du spärrad  i sex månader.

4. Efter visning meddelar du oss eller via Mina Sidor om du tackar ja eller nej till lägenheten. Om svar uteblir tolkas det som ett nej. En sökande kan tacka nej till erbjudande tre gånger inom en period om ett år, därefter nollställs köpoängen.

5. Är du den med högst köpoäng och uppfyller vår uthyrningspolicy bland de som tackat ja upprättas ett hyreskontrakt. Efter detta nollställs köpoängen.

Vad tycker du?

Vi strävar alltid efter att bli bättre och få ännu nöjdare kunder. Därför är det viktigt för oss att veta vad våra hyresgäster tycker. Det är du och dina grannar som bäst vet vad som behövs i området där ni bor.

Genom att svara på enkäten hjälper du oss att prioritera rätt åtgärder.
Origo Group har fått i uppdrag av oss att utföra kundundersökningar.
Ett frågeformulär skickas ut per kalenderår till varje hushåll tillsammans med ett följebrev.
Enkäten skickas i första hand ut via mail, men skickas i posten i de fall mailadress saknas.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna gällande hyran, alltifrån när den ska betalas till vilka olika sätt det finns att göra det på. Falköpings Hyresbostäder satsar på att distribuera så många hyresavier som möjligt digitalt och pappersfaktura ska vara ett undantag.

När ska hyran betalas?

Hyran ska betalas månadsvis i förskott, senast den sista vardagen i månaden.
Exempel: Hyran för juli ska vara betald senast sista juni.

Hur kan jag betala hyran?

Falköpings Hyresbostäder satsar på att distribuera så många hyresavier som möjligt digitalt och pappersfaktura ska vara ett undantag. Vi erbjuder hyresfakturan via e-faktura, autogiro, via e-post, eller via inloggning på Mina Sidor (hyresbo.se). Från och med 2024 finns även möjligheten att få sin hyresavi i Kivra. Möjligheten finns fortfarande att få hyresavin utdelad som pappersfaktura, men det måste i så fall anmälas till oss.

De betalningsalternativ som erbjuds:

E-faktura: Du anmäler själv i din internetbank/bank-app. Fakturan kommer direkt till din bank.

Faktura via e-post: Fakturan kommer till din mail. Det är viktigt att du säkerställer att vi har din korrekta e-postadress,  logga in på Mina Sidor (hyresbo.se) och kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer.

Kivra: Kontrollera att du är ansluten till Kivra och meddela oss att du vill ha din faktura dit.

Autogiro: Anmäl autogiro via din internetbank eller ladda ner blanketten här, fyll i och skicka/lämna in till oss. Pengarna dras automatiskt från kontot sista vardagen i månaden, allt du behöver hålla koll på är att det finns pengar på kontot. Vid betalning med autogiro kommer information om hyresförändring endast att lämnas via hemsidan och via inloggning på Mina Sidor (hyresbo.se)

Vad händer om jag inte betalar i tid?

Om hyran inte betalas i tid skickas en påminnelse via inkasso, påminnelseavgift och dröjsmålsränta tillkommer. Det är viktigt att du hör av dig till inkassobolaget för att undvika ytterligare påföljder. Tänk på att du kan bli uppsagd om du vid upprepade tillfällen inte betalar din hyra i tid.