Så vårdar du din lägenhet

Kylskåp och frys

Frosta av kyl och frys regelbundet, om de inte är självavfrostande. Låt eventuell is tina av sig själv – använd inga vassa föremål. Samla upp smältvattnet i exempelvis en långpanna. Säkerställ att dräneringshålet i ditt kylskåp inte är igentäppt, då detta kan orsaka att vatten rinner ut och orsakar fuktskador på golv.

För att få tips på hur du bland annat ska avfrosta din frys och hålla kylen ren, se gärna filmen här.

Spis

Rengör regelbundet ugn och spisplattor eller spishäll. Städa också bakom spisen. Ifall du har en spishäll kan kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller med skadad botten repa hällens yta om de dras över den. Tänk på att inte använda stålull vid rengöring.

Köksfläkt

Rengör fettfiltret i köksfläkten regelbundet genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel.

Matfett och olja

Häll aldrig ut matfett eller olja i avloppet. Fett stelnar när det kyls ner och kan orsaka stopp i ledningarna. Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den släng sedan pappret i matavfallspåsen. Om du använder exempelvis frityrolja ska du hälla den använda oljan i en förslutningsbar förpackning och släng i vanliga soppåsen. Se gärna vår instruktionsfilm här. 

Så sköter du bäst dina golv

Stoppa smutsen redan vid lägenhetsdörren med hjälp av en ordentlig dörrmatta på insidan –sand och grus kan repa golvet. Avlägsna helst synlig smuts ofta, att dammsuga räcker normalt.

Torka upp vätskespill omedelbart, fläckar bör avlägsnas innan de torkat in. För grundligare rengöring kan du eventuellt använda ett milt rengöringsmedel eller handdiskmedel. Använd en väl urvriden trasa eller mopp.

För att skydda golven använd gärna skyddsmatta under rullande hjul samt möbeltussar för att minska repor.

Våtutrymmen

Undvika fukt- och vattenskador genom att rengöra golv, väggar och tak med fuktad trasa och spola aldrig med duschslangen direkt på ytorna. Försök få bort stillastående vatten så snabbt du kan efter dusch eller bad. Duschslangar får inte monteras på blandare på exempelvis handfat.

Du får heller aldrig borra hål i väggarna, använd hellre utrustning som kan fästas med sugpropp.

Rengör och rensa regelbundet golvbrunnen, för där samlas lätt rester från hår, schampo och tvål och täpper igen. Se gärna vår instruktionsfilm här.
Håll hår och ludd borta från handfatet, för det kan skapa stopp om det sköljs ner. Handfatets vattenlås behöver regelbundet spolas rent av dig och när det monteras ihop igen är viktigt att det blir tätt. Ta gärna del av vår instruktionsfilm här.

Håll ventilationsöppningar rena för att underlätta luftflödet och avfuktningen av våtrummet. Ta inte bort dem utan rengör dem bara där de sitter. Luftventiler i fönster eller under element skall alltid vara öppna för att ventilationen och värmen i lägenheten skall fungera. Vädra gärna i dusch- och badrum genom att öppna dörrar eller fönster.

Din elanläggning

Hyresvärden är ansvarig för elanläggningen och för att alla apparater som ingår i den är säkra. Som hyresgäst är det ditt ansvar att löpande hålla koll på att anläggningen fungerar som den ska och i annat fall rapportera det till hyresvärden. Som hyresgäst ska du också se till att hyresvärden kan få tillgång till bostaden för kontroll av elanläggningen. Elanläggningen upphör efter vägguttaget, lamputtaget eller annan fasta anslutningspunkt, hyresgästen är själv ansvarig för det som ansluts till elanläggningen. Även om det är hyresvärden som äger elprodukten är det hyresgästens ansvar att tillämpa en säker användning av produkten.