Så vårdar du din lägenhet

Kylskåp och frys

Frosta av kyl och frys regelbundet, om de inte är självavfrostande. Låt eventuell is tina av sig själv – använd inga vassa föremål. Samla upp smältvattnet i en balja. Säkerställ att dräneringshålet i ditt kylskåp inte är igentäppt, då detta kan orsaka att vatten rinner ut och orsakar fuktskador på golv.

Spis

Rengör regelbundet ugn och spisplattor eller spishäll. Städa också bakom spisen. Ifall du har en spishäll kan kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller med skadad botten repa hällens yta om de dras över den. Tänk på att inte använda stålull vid rengöring.

Köksfläkt

Rengör fettfiltret i köksfläkten regelbundet genom att diska det i ljummet vatten och milt diskmedel.

Så sköter du bäst dina golv

Stoppa smutsen redan vid lägenhetsdörren med hjälp av en ordentlig dörrmatta på insidan –sand och grus kan repa golvet. Avlägsna helst synlig smuts ofta, att dammsuga räcker normalt.

Torka upp vätskespill omedelbart, fläckar bör avlägsnas innan de torkat in. För grundligare rengöring kan du eventuellt använda ett milt rengöringsmedel eller handdiskmedel. Använd en väl urvriden trasa eller mopp.

För att skydda golven använd gärna skyddsmatta under rullande hjul samt möbeltussar för att minska repor.

Våtutrymmen

Undvika fukt- och vattenskador genom att rengöra golv, väggar och tak med fuktad trasa och spola aldrig med duschslangen direkt på ytorna. Försök få bort stillastående vatten så snabbt du kan efter dusch eller bad. Duschslangar får inte monteras på blandare på exempelvis handfat.

Du får heller aldrig borra hål i väggarna, använd hellre utrustning som kan fästas med sugpropp.

Rengör och rensa regelbundet golvbrunnen, för där samlas lätt rester från hår, schampo och tvål och täpper igen. Håll hår och ludd borta från handfatet, för det kan skapa stopp om det sköljs ner. Handfatets vattenlås behöver regelbundet spolas rent av dig och när det monteras ihop igen är viktigt att det blir tätt.

Håll ventilationsöppningar rena för att underlätta luftflödet och avfuktningen av våtrummet. Ta inte bort dem utan rengör dem bara där de sitter. Luftventiler i fönster eller under element skall alltid vara öppna för att ventilationen och värmen i lägenheten skall fungera. Vädra gärna i dusch- och badrum genom att öppna dörrar eller fönster.