Säkerhet

Din säkerhet vid brand

Du har garanterat minst en brandvarnare i ditt hem. Skulle du ändå sakna brandvarnare kontaktar du våra fastighetsskötare så kommer vi och monterar en åt dig. Det är du som hyresgäst som ansvarar för att brandvarnaren fungerar. Tänk därför på att testa din brandvarnare med jämna mellanrum. När batteriet i brandvarnaren är på väg att ta slut ger den från sig korta pipljud. Då plockar du bara ner den och byter till nytt batteri eller kontaktar din fastighetsskötare.

Om brand skulle bryta ut är det väldigt viktigt att trapphus, loftgångar och källarkorridorer är fria och går snabbt ta sig fram genom. Dels för att ni som bor i huset ska kunna ta er ut snabbt, men också för att räddningstjänst och ambulanspersonal ska kunna ta sig in. Därför är det inte tillåtet att förvara saker som exempelvis barnvagnar, cyklar, skor och leksaker i dessa allmänna utrymmen. De kan dessutom fatta eld och orsaka allvarliga skador.

Om brand uppstår;

*Ring 112
*Rädda folk i fara
*Försök släcka om du har en brandsläckare, men ta inga onödiga risker
*Om rummet fylls med rök, kryp under röken
*Stäng dörren till det utrymme där det brinner

Brinner det i trapphuset bör du stanna kvar i din lägenhet. Om det är rök i trapphuset ska du aldrig gå ut där. Röken sprider sig snabbt och är dödlig.

Vi gör regelbundna brandskyddsrundor där vi bland annat kontrollerar att det inte står saker i vägen, och vi uppskattar även om du som hyresgäst tänker på detta. Många bränder uppstår på grund av kvarglömda levande ljus, elfel eller överhettning av olika slag och många av fallen hade kunnat förebyggas.

Se gärna filmen här om hur du själv kan förebygga brand.

Skador i lägenheten

Det är viktigt att du anmäler skador så snabbt som möjligt. Om du misstänker att ditt hem har en fukt- eller vattenskada är det bråttom att åtgärda eftersom skadan kan spridas i fastigheten. Ju snabbare vi kan åtgärda felet desto mindre är risken att vi måste bryta upp väggar och golv för att få ordning på skadan.