Kallt i lägenheten?

Publicerad 18 november, 2021  

Hösten är här och med det även vädret som pendlar mellan varmt och kallt. Med varma dagar och kalla nätter behöver våra värmesystem lite extra tid för att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Du kan därför uppleva att det är kallt i din lägenhet. Men lugn, detta brukar regleras på någon dag.

Vi på Hyresbostäder arbetar aktivt för att du som hyresgäst ska få ett så behagligt inomhusklimat som möjligt. Läs gärna broschyren som vi tagit fram om temperaturen i din lägenhet här. I broschyren tar vi upp hur du själv som hyresgäst med enkla åtgärder kan få ett behagligare inomhusklimat.

Är ditt element kallt?

På elementen i våra lägenheter sitter en termostat som känner av temperaturen i lägenheten. När det är runt 21 grader i rummet stängs den automatiskt av. Därför kan elementet vara kallt, oavsett vilken utomhustemperatur som råder för tillfället.

  • Kontrollera att termostaten står i sitt högsta läge (kan vara graderat med både siffror och prickar). Om det fortfarande är kallt, vrid på termostaten några gånger och känn sedan om du märker någon skillnad på elementet.
  • Rören från golvet upp till elementet värms upp först. Känn med handen på rören. Om det inte blir varmare inom 10 minuter bör du göra en felanmälan eller kontakta din fastighetsskötare

Jag har en termometer vid köksfönstret som visar 16°C. Vad är fel?

Placeras termometern mot en yttervägg eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom väggar och fönster håller en lägre temperatur än övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur ska temperaturen mitt i rummet mätas. Termometern ska placeras minst en meter från yttervägg, golv eller fönster.

Tips på hur du kan påverka värmen i din lägenhet

  • Möblera om så det till exempel inte står en soffa eller hänger gardiner framför elementet, eftersom det gör så att värmen inte kan spridas ut i rummet.
  • Vädra snabbt och effektivt. Om man vädrar för länge släpper man ut värmen och kyler ner lägenheten.
  • Kontrollera att termostaten står i öppet läge, och inte är nedvriden.

I filmen Bra luft och värme visas hur ventilationen fungerar samt hur du ska göra för att behålla värmen och ha bra luft i din lägenhet.